Töpörtyüs pogácsa
35 dkg finomliszt
20 dkg töpörtyű
1 dl tej
2 dkg élesztő
2 tojássárgája
2 evőkanál tejföl
csipetnyi só
1. A töpörtyűt húsdarálón ledarálom, majd hozzáadom a lisztet, a tojássárgáját, a tejben feloldott élesztőt, a sóval elkevert tejfölt, és alaposan kidolgozom a tésztát. Az összegyúrt tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtom, négyrét hajtom, majd egy órán át pihentetem.
2. Ezután újra kinyújtom, (kb. újjnyi vastagra), és lisztbe mártott pogácsaszaggatóval, vagy egy vizespohárral pogácsákat szaggatok belőle. Tepsibe helyezem őket, tetejüket késsel bevagdalom, és lekenem tojássárgájával.
3. Rövid pihentetés után 170 fokra előmelegített sütőben (légkeverésen) kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütöm.